Verzekeren

Verzekeren
Wij, als verzekeringsadviseurs, hebben niet alleen verstand van ons vak. Wij vinden het bovendien prettig om u zo goed mogelijk te adviseren. Wij nemen er dan ook graag alle tijd voor om  het meest ideale verzekeringspakket nauwkeurig voor u samen te stellen. Maar wat is een verzekering eigenlijk en welke heeft u nodig?

Voorkomen kunnen ze niet, maar verlichten wel
Een verzekering sluit u af om u te beschermen tegen een financieel verlies. Financieel adviseurs refereren vaak aan verzekeringen als risicobeheersing. Dat is een uitstekende omschrijving. Bij het financieel beschermen van uzelf en uw naasten – in geval van ziekte, arbeidsongeschiktheid, beschadiging aan uw huis en inboedel, diefstal en overlijden – gaat het erom de risico’s die u loopt, zo veel mogelijk te beheersen. Er zijn 4 manieren om dat te doen.

  • Risico vermijden;
  • Risico accepteren;
  • Risico reduceren;
  • Risico overdragen.

Vertaald naar de financiële gevolgen van het afbranden van uw huis:
– Weigeren om een huis te kopen (risico vermijden);
– Een huis kopen en hopen dat het nooit zal afbranden (risico accepteren);
– Rookdetectors en blusapparaten in uw huis laten installeren (risico reduceren);
– Iemand voor het verlies laten opdraaien als er brand uitbreekt (risico overdragen).
Het laatste punt is de essentie van verzekeren. U draagt het risico over aan een verzekeringsmaatschappij.

Mogelijke schade aan uw bezittingen
De route die u aflegt om een verzekering af te sluiten waarmee u uw bezitting – waarvan uw huis met inboedel het belangrijkste is – beschermt, verschilt nauwelijks van de manier waarop u zich indekt tegen ziekte, arbeidsongeschiktheid of overlijden. U kunt het beste een inventarislijst maken. Loop eens door uw huis en maak een lijst van al uw bezittingen, noteer wat u ervoor heeft betaalt en wat het zou kosten om ze te vervangen. Indien mogelijk, zoals bij televisies en computers, noteert u ook de serienummers. Het is bovendien verstandig om ieder vertrek in uw huis te fotograferen of in elk geval uw meest waardevolle spullen.  Bewaar de foto’s of andere documentatie niet in uw huis. Dergelijke fysieke bewijzen van uw bezittingen, en hun waarde, kunnen van groot belang blijken te zijn in geval van schade of verlies. In emotioneel opzicht zult u de pijn van het verlies zelf moeten verwerken, maar met een goede verzekering kunt u de financiële gevolgen tot een minimum beperken.

Mogelijk Overlijden
Wie voor zich zelf wil nadenken over de gevolgen van zijn overlijden, moet om te beginnen een paar praktische zaken zien op te lossen. Met andere woorden, wat zijn de consequenties van uw overlijden? Hoe wordt bijvoorbeeld het wegvallen van uw inkomen opgevangen? Wat betekent uw overlijden voor de hypotheekverplichting die u ooit bent aangegaan? Is er iets geregeld met betrekking tot voogdij en hulp voor de kinderen? Op de vraag hoeveel levensverzekering u nodig hebt valt geen eenduidig antwoord te geven. Zoals zo vaak hangt dat af van uw persoonlijke situatie en uw financiële positie. Bent u bijvoorbeeld jong, alleenstaand en heef u geen kinderen dan heeft het afsluiten van een levensverzekering geen enkele zin. Bent u gepensioneerd, dan heeft u eigenlijk alleen een levensverzekering nodig indien uw partner na uw overlijden niet kan rondkomen met uw pensioen, de AOW en het vermogen dat u achterlaat. Bent u daarentegen getrouwd en hebt u kinderen dan heeft u een levensverzekering nodig, en een goeie ook. De kinderen moeten worden opgevoed en u wilt ze een goede opleiding geven: twee zaken die veel geld kosten.
In emotioneel opzicht zult u de pijn van het verlies zelf moeten verwerken, maar met een goede verzekering kunt u de financiële gevolgen tot een minimum beperken.